Sint maarten reed door weer en wind.
zijn vurig paard droeg hem gezwind,
Sint Maarten reed met volle moed,
zijn mantel dekt hem warm en goed.
Ieder jaar op 11 november trekken we met lampionnen door de straten. We zingen liedjes, bellen aan bij huizen en hopen op snoep. Dit prachtige feest, Sint Maarten, staat in het teken van licht, warmte, en delen met elkaar. Maar wat zijn de oorsprong en betekenis van dit feest, en hoe kunnen we het vieren met een dieper besef van de tradities en waarden die eraan verbonden zijn?
De Legende van Sint Maarten
De viering van Sint Maarten is gebaseerd op het verhaal van Sint Maarten, ook wel Martinus van Tours genoemd. Martinus was een Romeinse soldaat die rond 316 na Christus in Hongarije werd geboren. Volgens de legende ontmoette Martinus op een koude winterdag een bedelaar die bijna naakt bij de stadspoort zat, rillend van de kou. Martinus voelde medelijden en sneed zijn mantel in tweeën. De helft gaf hij aan de bedelaar om hem tegen de kou te beschermen. Die nacht zou Martinus in een droom Jezus hebben gezien, gekleed in diezelfde halve mantel. De volgende dag besloot hij zijn leven aan anderen te wijden en werd hij monnik en uiteindelijk bisschop van Tours.
Het verhaal van Sint Maarten leert ons over medeleven, vrijgevigheid en het belang van aandacht voor anderen. Dit zijn waarden die ook vandaag de dag nog sterk resoneren, en die in het feest van Sint Maarten terugkomen.
Het Feest van Licht en Delen
Het feest van Sint Maarten staat in het teken van licht en delen. In het donkerste deel van het jaar brengen kinderen met hun lampionnen licht in de duisternis. Het dragen van lampionnen symboliseert het innerlijke licht dat we allen in ons dragen, en het delen van eten symboliseert het gebaar van delen en geven, net zoals Sint Maarten zijn mantel deelde.
Tips voor het Vieren van Sint Maarten
- Maak je eigen lampion: Dit is een geweldige activiteit om samen met kinderen te doen. Door zelf een lampion te maken, wordt de beleving persoonlijker en verdiept de betekenis van het feest.
- Zing liedjes: Er zijn veel traditionele Sint Maarten-liedjes die kinderen zingen tijdens hun tocht. Zingen versterkt de verbinding en draagt bij aan de vreugde en gezelligheid van de viering.
- Deel bewust: Gebruik dit moment om met kinderen te praten over het belang van delen en geven. Sint Maarten kan een mooi gesprek openen over liefdadigheid, medeleven en het omzien naar anderen. Misschien kunnen jullie samen bedenken hoe je ook op andere manieren kunt delen en licht kunt brengen in het leven van anderen.
Eigen knollen lampion maken
Een lampion maken van een knol, zoals een biet, suikerbiet of raap (pompoen kan ook), is een leuke en traditionele activiteit die vaak wordt gedaan rond Sint Maarten. Het heeft een rustieke uitstraling en past perfect bij de gedachte van eenvoud en duurzaamheid. Hier is een stap-voor-stap handleiding om zelf zo’n prachtige natuurlijke lampion te maken:
Wat je nodig hebt:
- Een grote knol (zoals een suikerbiet, voederbiet, raap, pompoen of grote aardappel)
- Een scherp mesje of aardappelmesje
- Een lepel, meloenbolletjeslepel of guts
- Een dikke naald of schroevendraaier
- Een waxinelichtje
- IJzerdraad en stokje voor een hengsel
Stappen om de knollenlampion te maken:
- Selecteer een geschikte knol
Kies een knol die groot genoeg is om een waxinelichtje in te plaatsen. Suikerbieten en rapen werken goed, omdat ze stevig zijn en goed uithollen.
- Snijd de bovenkant af
Snijd een dunne plak van de bovenkant van de knol af zodat je een opening hebt om te werken. Dit wordt het dekseltje van je lampion.
- Hol de knol uit
Gebruik een lepel, meloenbolletjeslepel of guts om de binnenkant van de knol voorzichtig uit te hollen. Zorg dat de wanden stevig blijven, maar dat er genoeg ruimte is voor een waxinelichtje.
- Snijd decoratieve patronen
Met een scherp mesje kun je eenvoudige vormen of patronen uitsnijden, zoals sterren, zon of maantjes. Je kunt ook gaatjes prikken met een dikke naald of schroevendraaier om een gestippeld patroon te creëren. Hoe meer patronen, hoe mooier het licht doorschijnt.
- Maak een hengsel
Wil je de knol als een echte lampion dragen? Maak dan met een dikke naald of schroevendraaier twee gaatjes aan weerszijden van de bovenkant. Bevestig hier een een stuk ijzerdraad aan, zodat je de lampion gemakkelijk kunt vasthouden. Maak het handvat van een stokje, dat draagt gemakkelijker.
- Plaats het waxinelichtje
Zet een waxinelichtje in de uitgeholde knol. Zet het gedecoreerde dekseltje, voorzien van ventilatie gaten, weer op de knol voor een mooie, afgewerkte uitstraling.
- Ga naar buiten en geniet van je knollenlampion!
Zet de lampion buiten neer of neem hem mee tijdens de Sint Maarten-optocht. Het warme, zachte licht dat door de knol schijnt, geeft een magisch effect.
Voor op de seizoenstafel
Naast je zelfgemaakte knollenlampion is het ook mogelijk om je seizoenstafel nog verder te verrijken met houten kaarten die speciaal voor het Sint Maarten-seizoen zijn ontworpen. Deze sfeervolle houten kaarten, nu verkrijgbaar in onze winkel, vormen een prachtig tafereel van zon, maan en sterren, Sint Maarten te paard en kinderen met lampionnen, in een herfstige omgeving. Ze zijn met liefde en aandacht ontworpen om het verhaal van Sint Maarten op een eenvoudige en stijlvolle manier uit te beelden.
De houten kaarten zijn ideaal voor je seizoenstafel, maar ook prachtig om te delen of cadeau te geven aan anderen. Ze zijn duurzaam, passen perfect bij een natuurlijke interieurstijl en brengen een warme sfeer in huis, passend bij het feest van Sint Maarten.
Een Oproep tot Verbinding
Sint Maarten is meer dan een kinderfeest met snoep en liedjes; het is een kans om stil te staan bij de waarden die we koesteren. Juist in de donkere maanden, wanneer we de warmte en het licht missen, herinnert Sint Maarten ons eraan dat we voor elkaar mogen zorgen. Zoals Sint Maarten zijn mantel deelde, kunnen wij warmte, licht en liefde delen in onze eigen omgeving.
Laten we dit feest aangrijpen als een moment om niet alleen licht te brengen in de straten, maar ook in elkaars leven.
Veel plezier met elkaar!