Sint Jan luid de zomer in. Het feest met kleurrijke bloemenpracht. Springen over het vuur, wie durft. En een heerlijke pannenkoeken picknick. Ten minste dat is hoe wij het vieren. Maar wat vieren we nu?
Een heerlijk zomerfeest. Een viering van het leven, de natuur en de elkaar
Het Sint Jansfeest, gevierd op 24 juni, markeert een bijzonder moment in de zomer. Na de zonnewende, de langste dag van het jaar, beginnen de dagen weer korter en de nachten langer te worden. Dit hoogtepunt van de natuur is goed te zien in de planten die uitbundig bloeien en de grassen die in de zomer beginnen te verdorren. De vruchten en granen rijpen en er is een oud gezegde: ‘Met Sint Jan draait het blad zich om,’ wat de langzame verandering in de natuur prachtig weergeeft.
Van Midzomer naar Johannes de Doper: Een Christelijke transformatie
Bij de opkomst van het christendom werd het midzomerfeest omgevormd tot het feest van Johannes de Doper. Johannes, geboren op 24 juni, doopte mensen in de rivier de Jordaan en riep hen op tot bekering. Hij doopte ook Jezus en herkende hem als degene die de christelijke boodschap zou verkondigen, waarna hij een stap terug deed. Sint Jan, een andere naam voor Johannes, wordt gevierd als het midzomerfeest. Deze dag vormt de tegenhanger van kerstnacht. Vanaf Sint Jan worden de dagen geleidelijk korter, vergelijkbaar met hoe Johannes zich terugtrok. Na Kerstmis worden de dagen weer langer en komt de zon langzaam terug.
Traditioneel Sint Jansfeest: vuur, bloemen en liefde
In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om bloemen aan huizen te hangen en ’s avonds met buurtgenoten feest te vieren rond een groot vuur. Er werd gezongen, gedanst en de moedigsten sprongen over het vuur. Tijdens Sint Jan was het voor meisjes mogelijk om een vrijer te vinden. Als een meisje een jongen wist te strikken, werd hij ‘mijn Sint Jan’ genoemd en ze trokken gearmd door het dorp. Wanneer een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor altijd verzegeld.
Bloemenkrans Magie: Tips voor het maken en bewaren
Bloemenkransen zijn een ander belangrijk symbool van het Sint Jansfeest. Deze worden gevlochten van seizoensbloemen en kruiden, vaak inclusief Sint-Janskruid, dat rond deze tijd in bloei staat. Deze kransen worden gedragen of in huis gehangen als beschermende talismannen. Het verzamelen van kruiden tijdens Sint Jan zou hun geneeskracht versterken, en het is een tijd waarin de natuur op haar magische best is.
Maken
Om een prachtige bloemenkrans te maken, begin met het vlechten van lang gras tot een stevige basis. Maak deze rond door de uiteinde in elkaar te steken. Eventueel kun je er nog extra gras omheen wikkelen voor de stevigheid. Controleer of de basis op je hoofd past. Maak de basis niet te klein, met het toevoegen van de bloemen worst hij krapper. Steek vervolgens bloemen door de basis van gras. Wanneer je het steeltje insteekt en vervolgens terugsteekt door een ander gat, blijft de bloem goed zitten. Varieer de kleuren en soorten bloemen voor een levendig effect. Werk in een cirkel, overlappend indien gewenst. Gebruik kleine bloemen en fijne grassen voor een gedetailleerde afwerking. Pas op dat je de krans niet te strak wordt. Hoe meer bloemen je toevoegt hoe kleiner de krans word. Hij moet nog wel op je hoofd passen!
Bewaren
Na het maken van de bloemenkrans, kun je deze bewaren door hem voorzichtig in een vochtige doek te wikkelen. Plaats de krans vervolgens in de koelkast om hem koel en fris te houden tot het feest begint.
Sint-Jansmelodieën voor inspiratie
In het midden van de zomermaand
Sint Jan die komt eraan!
De zevensprong
Een zomerse picknick met pannenkoeken: Viering van Sint Jan
Het Sint Jansfeest is de perfecte gelegenheid voor een gezellige picknick in de natuur. Wat is er beter dan te genieten van de zomerse zon, omringd door bloeiende bloemen, met een mand vol heerlijke pannenkoeken? Hier zijn enkele tips om je picknick onvergetelijk te maken.
Voorbereiding: Wat heb je nodig?
- Pannenkoeken: Bak thuis heerlijke pannenkoeken voor een smakelijke traktatie. Gebruik je favoriete recept voor beslag of deze heerlijke mix * en bak ze goudbruin in een hete koekenpan.
- Verschillende toppings: Denk aan vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen en frambozen, honing, siroop, slagroom, en eventueel hartige toppings zoals kaas en spek. Vergeet ook niet eetbare bloemen.
- Een deken: Zorg voor een grote, comfortabele deken om op te zitten.
- Picknickmand: Vul je mand * met servies, bestek, servetten en bekers. Vergeet niet de drankjes!
- Borden en bestek: Gebruik herbruikbare opties om afval te verminderen.
De perfecte pannenkoeken
Bereid je pannenkoeken thuis voor en pak ze warm in, zodat ze warm blijven tot je ze gaat eten. Of, als je avontuurlijk bent, neem een draagbare kookplaat en bak ze ter plekke. De geur van versgebakken pannenkoeken maakt de ervaring nog specialer!
Genieten van het moment
Laat je mobiele telefoon in de tas en geniet van het gezelschap en de omgeving. Maak tijd voor goede gesprekken, lach samen en geniet van de eenvoudige geneugten van het leven. Het Sint Jansfeest draait om verbinding met de natuur en met elkaar.
verrijk je seizoensbeleving